Share
Voorvertoning
Bibliotheek Helmond-Peel


Hoera, de Kinderboekenweek gaat weer beginnen! Van woensdag 6 tot en met zaterdag 16 oktober staat alles in het teken van het thema van dit jaar: Worden wat je wil.

Kom jij naar de bibliotheek om te kijken naar een voorstelling, te luisteren naar het voorlezen of om de leukste boeken over beroepen uit te kiezen? Alle activiteiten in de Kinderboekenweek vind je op onze themapagina!

Voorstellingen rondom de Kinderboekenweek
Kinderboekenweek
Tijdens de Kinderboekenweek vinden in de bibliotheek twee leuke kindervoorstellingen plaats:

Worden wat je wil - 9 oktober | Someren en Helmond
In de speciale Kinderboekenweek voorstelling 'Worden wat je wil' speelt Jori Veldhuizen verschillende beroepen. De afwisselende voorstelling zit vol met interactie, theater en magie, gebaseerd op zijn eigen leven. Een verhaal dat klein begint en groeit tot een spetterende finale als Showman.

Later als ik groot ben word ik - 23, 27 en 30 oktober | Helmond, Someren en Asten
Kok, politieagent, dierenarts… Er zijn zoveel beroepen! Weet jij al wat je later worden wil? Ga mee met Coco en leer verschillende beroepen kennen. Geniet van de vrolijke liedjes in deze voorstelling door Letter Belangrijk.

4e kaartje gratis met biebcode bij 'De waanzinnige boomhut' - 13 oktober | de Ruchte
Bibliotheek Helmond-Peel en de Ruchte in Someren hebben een prachtige actie. Koop met korting tickets voor de familievoorstelling: 'De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen'. Deze voorstelling is te zien op woensdagmiddag 13 oktober. Vul SESKFKRF in bij het kopen van een bibliotheekticket op de website van de Ruchte en je krijgt het 4e kaartje gratis!

Corona en de bibliotheek   
Met ingang van 25 september zijn er geen coronamaatregelen meer van toepassing in onze bibliotheken. Je kunt vrij binnenlopen, er is geen CoronaCheck bij de ingang.

CoronaCheck
De bibliotheek helpt bij de CoronaCheck QR-code
Hulp nodig bij het installeren of printen van de CoronaCheck QR-code? Bekijk onze speciale hulppagina. Lukt het niet? Wij helpen je graag in de bibliotheek. Neem je DigiD mee. Heb je geen  DigiD? Neem dan in elk geval je BSN (BurgerServiceNummer) mee.

Voorlezen in het Chinees en Pools
Voorlezen
Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan interactieve vaardigheden. Maar bovenal zorgt het voor veel plezier!

Elke week wordt er op woensdagmiddag om 14.30 uur in al onze locaties voorgelezen. Daarnaast is er nu ook elke 2e vrijdag van de maand een Chinees voorleesuurtje in Bibliotheek Helmond van 15.00 tot 16.00 uur. En elke 1e zaterdag van de maand wordt er in het Pools voorgelezen in Bibliotheek Someren van 11.00-11.30 uur.

Lezingen, bijeenkomsten en activiteiten in oktober
Koffie met een Tablet

In de bibliotheek vinden regelmatig interessante lezingen, bijeenkomsten en activiteiten plaats voor allerlei doelgroepen. Van jong tot oud: voor iedereen is er wat wils. Een greep uit onze activiteiten in oktober:

Kennen we elkaar? Over Poolse migranten in de regio - vanaf 2 oktober | Someren
Momenteel is in Bibliotheek Someren de nieuwe fototentoonstelling 'Kennen we Elkaar?/Czy my się znamy?’ te zien.
Er wonen circa 250.000 Polen in Nederland, waarvan ongeveer 4.000 in onze regio. Deze mensen wonen in dezelfde buurten als jij en ik en brengen hun kinderen naar school in dezelfde wijk. Ze wonen heel dichtbij, maar hoe goed kennen we ze eigenlijk?

Boekjes&Babbels - 6 oktober Asten | 13 oktober Someren
Ouders, grootouders en kinderopvang zijn van harte welkom bij het leukste uurtje met je kindje van 0 tot 4 jaar in de bibliotheek. Het boek ‘Muis maakt muziek' van Lucy Cousins staat centraal en samen met muziekdocente Joke van Loon gaan we muziek maken.

De oerknal een mysterie? - 12 oktober | Helmond
Steeds meer lezen en horen we verhalen over het ontstaan van het heelal. Hoe kon 14 miljard jaar geleden het heelal ontstaan uit niets? En welke bewijzen zijn daar eigenlijk voor? Met veel indrukwekkende beelden en video's legt Theo van Es dit uit. Er zijn nog slechts enkele tickets verkrijgbaar.

Mantelzorg in balans met werk en privé. Hoe doe je dat? - 19 oktober | Helmond
Help jij regelmatig een ouder, partner, kind, familielid, buur, vriend of kennis met allerhande dingen zoals boodschappen, verzorging, administratie en andere zaken? Doe je dat onbetaald? Dan ben jij mantelzorger. Deze avond helpt jou verder en geeft antwoord op vele vragen.

Week van de Duurzaamheid
Digiwijzer

In samenwerking met Energiehuis Slim Wonen kun je tijdens de Week van de Duurzaamheid in de Bibliotheek Helmond-Peel terecht voor leuke activiteiten en praktisch advies op het gebied van energie besparen en duurzaamheid.

Sparebots maken met E-waste - 16 oktober | Helmond
Tijdens de Week van de Duurzaamheid gaan we met Jorg Duitsman sparebots maken. Van printplaatjes en ander elektronisch afval maak je met behulp van een soldeerbout je eigen mini-robot! Neem zelf een deksel van een potje mee. Leuk voor het hele gezin, vanaf 8 jaar. Vooraf aanmelden.

Gratis inloopspreekuur Energie besparen en verduurzamen - 16 oktober | Helmond
Bewoners en huiseigenaren kunnen al hun vragen stellen over energie besparen en het verduurzamen van hun woning. Een team van deskundige Energiecoaches van Energiehuis Slim Wonen is aanwezig om al je vragen te beantwoorden en samen overzicht en inzicht te krijgen in mogelijke bespaarmaatregelen voor de woning.

Digisterker - Leer omgaan met de digitale overheid
Digisterker
De overheid verwijst burgers steeds vaker en nadrukkelijker naar haar digitale loketten. Dat maakt het aanvragen van huurtoeslag, werk zoeken of het doorgeven van een verhuizing er niet altijd gemakkelijker op. Met name het gebruik van een DigiD lijkt voor veel mensen een hoge drempel. Denk bijvoorbeeld aan het maken van de CoronaCheck QR-code. Met een klein zetje kun je de digitale drempels alsnog nemen! Doe gratis mee aan deze cursus in Asten, Deurne, Helmond of Someren.

Bibliotheek Helmond-Peel heeft kwaliteit op orde
Certificaat
Bibliotheek Helmond-Peel heeft op 16 september (opnieuw) een officieel kwaliteitscertificaat ontvangen van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Met dit certificaat voldoet de organisatie aan belangrijke kwaliteitsnormen die gelden voor bibliotheek- en cultuurorganisaties.