Voorvertoning


Het nieuwe jaar is gestart! Wij wensen je een jaar vol ontwikkelen, ontdekken, ontspannen en hopelijk weer ontmoeten. Ook in 2021 blijven we je inspireren. Lees in deze Nieuwsbrief Educatie over onze online activiteiten, webinars, digitale boeken en de beste tips tijdens deze lockdown periode.

Bibliotheek Helmond-Peel deelt kennis met jou!

Digitale Voorleestas
leerlijn digitale geletterdheid


Laat peuters en kleuters thuis met hun ouders of verzorgers lezen, praten en spelen met de Digitale Voorleestas! De tas bestaat uit digitale prentenboeken en doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Samen lezen was nog nooit zo leuk! Kijk hier hoe het werkt.

TechLab; doe je mee?
Green screen


Zodra de bieb weer open mag, staan er tal van leuke activiteiten gepland in het TechLab! Nieuwe Expedities, CoderDojo’s, Skoolzone en kinderen kunnen zelfs lid worden van onze TechLab Club. In de tussentijd kunnen ze meedoen aan een van onze online activiteiten. Tip jij de kinderen uit jouw klas?

Online Bibliotheek: altijd open
Online Bibliotheek

Vanaf januari werken kinderen thuis aan schoolopdrachten. Wij helpen je graag met inspiratie om samen met de kinderen van alles te ondernemen. Neem het op in een weektaak of school-nieuwsbrief; en inspireer zo de kinderen en hun ouders om samen te lezen, luisteren en creëren.

Echte pareltjes van tips:
- De gratis app online bibliotheek met lees- en luisterboeken (gratis voor kinderen!).
- Yoleo - voor kinderen die lezen soms lastig vinden (gratis met de bibliotheekpas).
- Skoolzone - leuke online activiteiten met filmpjes, op eigen tempo leren en creëren.
- Digithuistips - ons TechLab neemt kinderen mee naar de beste tips om thuis digitaal aan de slag te gaan.

Al onze tips voor de jeugd vind je hier.

De Nationale Voorleesdagen: Coco kan het!

Van 20 januari tot en met 30 januari is het weer tijd voor de Nationale Voorleesdagen! Dit jaar staat het Prentenboek van het Jaar ‘Coco kan het!’ centraal. Alle kinderen t/m 6 jaar die tijdens de Nationale Voorleesdagen (online) lid worden van de Bibliotheek krijgen een vingerpoppetje van Coco cadeau!
We organiseren online activiteiten; houd hiervoor onze website in de gaten voor de actuele agenda (i.v.m. de RIVM richtlijnen).
Op zoek naar lees- en luistertips? Of ga dansen, zingen en knutselen met Coco. Bekijk onze speciale pagina.

Webinar 'Samen voor Lees!'
Samen voor Lees

Hoe zorgen we voor een goede leesvaardigheid bij kinderen en jongeren? Samen met onderwijsexpert Kees Broekhof (Sardes) en taalexpert Joanneke Prenger (SLO) geven we antwoord op deze vraag. Met Bibliotheek Eindhoven organiseren we het Webinar 'Samen voor Lees! Een oproep tot een leesoffensief'.

Wil je graag in de praktijk aan de slag met het leesoffensief? Dan is deze online bijeenkomst op maandag 11 januari iets voor jou.

Speciaal voor bestuurders, directeuren,
managers, raadsleden en gemeenteambtenaren.


Webinar Voorleesdagen
Webinar De kracht van media verbinden

Laat je digitaal inspireren tijdens de Nationale Voorleesdagen! Op woensdag 20 januari organiseren we een webinar over de verbinding tussen boek, scherm en spel. Denise Bontje, specialist op het gebied van taal en mediaopvoeding, vertelt je hier meer over.

Je doet niet alleen inspiratie op, je ontvangt ook een wegwijzer met concrete tips voor de Prentenboek Top 10 én een gratis digitale les over het Prentenboek van het Jaar ‘Coco kan het!’.

Wil je alvast een aantal leuke tips over 'Coco kan het!' voor in jouw groep? Bekijk dan deze video.


Scoor een Boek gaat bijna van start!
Scoor een Boek

Vanaf groep 5 en 6 lezen kinderen steeds minder, blijkt uit onderzoek. Hoe kun je deze trend doorbreken? Door een rolmodel én een spelelement in te zetten. Dat doen we met Scoor een Boek!
Via videoboodschappen daagt Helmond Sport voetballer Jordy Thomassen leerlingen uit zoveel mogelijk boeken te lezen in 10 weken. Op 1 februari is de aftrap voor de scholen die zich hiervoor aangemeld hebben.
Dit jaar is er ook weer een toffe online thuiseditie. Het hele gezin kan mee scoren voor de klas! Tijdens de aftrap vertellen we hier meer over.
Maak jouw leerlingen alvast enthousiast met de sneak preview. En dan snel... boeken scoren!

Topboeken voor in jouw klas
Topboeken in de klas
Het jaar starten we feestelijk met de topboeken uit 2020. Welke boeken horen in elke klas thuis?
Dé topper van het jaar is het tekstloze ABC-prentenboek Alfabet van Charlotte Dematons. Als je aan een boek van Dematons begint, start je aan een avontuur waarbij je niet uitgekeken raakt. Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek vol verrassende vondsten.

Andere toppers van jeugdboeken:
Gozert - Pieter Koolwijk
Koningskind - Selma Noort
Het verlangen van de prins - Marco Kunst
Altijd dichtbij - Mark Janssen
Op zoek naar meer topboeken? Klik dan hier.

Dienstverlening van de Bibliotheek in Coronatijd
In verband met het coronavirus worden onze activiteiten aangepast waar nodig.
De terugbrengdatum van alle dit schooljaar uitgeleende boeken in de Bibliotheek
op School is automatisch verlengd naar 22 februari 2021 (na de carnavalsvakantie).
Kinderen kunnen via onze AfhaalBieb een speciaal verrassingsboekenpakket laten samenstellen en ophalen in onze bibliotheekvestigingen in Asten, Deurne, Helmond of Someren. Ook zelf titels reserveren en afhalen is mogelijk.

Vragen en contact
Vragen over de webshop? Weet je niet goed welk project interessant is voor jou? Neem voor vragen, het bestellen of de inhoud van educatieve projecten en activiteiten, contact op met de Bibliotheek Helmond-Peel, via jouw lees/mediaconsulent van Team Educatie. We helpen je graag.

Blijf gezond en lekker (voor)lezen!