Share
Voorvertoning

Boek, site, app: samen spelen op het web
Van vrijdag 27 maart tot en met vrijdag 3 april zijn de Media Ukkie Dagen. Je kunt deze campagne, die speciaal gericht is op ouders en opvoeders van kinderen van 0 tot 6 jaar, online vanuit huis volgen.
Onze inspiratiemiddag over mediaopvoeding hebben we helaas moeten annuleren. Via deze nieuwsbrief willen we je toch inspireren en tips geven die helpen bij vragen over opvoeden met media.
Het zijn ongewone tijden en in veel jonge gezinnen zal er flink gebruik gemaakt worden van media.

Leren en spelen, met en zonder tablet

Voor veel kinderen is de extra schermtijd thuis een feest, maar ouders willen straks ook weer soepel terug naar de ‘gewone’ situatie. Hoe kun je in alledaagse én buitengewone tijden omgaan met media binnen de opvoeding? Welke boekjes, films en spelletjes zijn geschikt voor jonge kinderen? Hoe wissel je het leren en spelen af, met en zonder tablet? Waar beleef je samen met je ukkie plezier aan? In deze tijd kun je samen bewust met media aan de slag gaan.

Opvoedvragen

Tijdens de Media Ukkie Dagen krijg je tips en betrouwbare adviezen, aan de hand van zeven opvoedvragen. De antwoorden zijn samengesteld door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids. Ontdek tips en tools om samen met kinderen leuk én veilig aan de slag te gaan met media. Welke boekjes, films en spelletjes zijn bijvoorbeeld geschikt? Hoe wissel je het leren en spelen af, met en zonder tablet? En waar beleef je samen plezier aan?

Kinderopvang en onderwijs

Ukkies gebruiken media thuis, maar ook op de voorschool, de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in het onderwijs. Daar wordt de tablet steeds meer ingezet om samen te lezen, spelen of zingen. Hoe zet je als kinderopvang en onderwijs media in, zodat kinderen er plezier aan beleven, ervan leren en veilig zijn? In veel jonge gezinnen zal er juist nu flink gebruik gemaakt worden van media. Welke rol neem je in het informeren van ouders en opvoeders? De Media Ukkie Dagen zijn het moment om hier aandacht aan te besteden. Laat je als kinderopvang en school inspireren en ontdek hoe je mediaopvoeding gedurende het jaar bewust en eenvoudig kan inzetten.

Websites

De website Mediasmarties beoordeelt media voor kinderen tot 12 jaar, waaronder apps met boekfiguren.

Mediaopvoeding is dé vraagbaak voor ouders en professionals over media en mediagebruik door kinderen.